Aktualno

Zaključili smo V. Konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije

Verjetno se je že večina od nas kdaj zalotila, da razmišlja o tem kako bi bilo, če bi živeli nekje drugje. Vse to pa se po navadi začne z akademsko potjo v tujino. O tem je danes, 5. julija 2023, tekla beseda na V. konferenci slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, ki je potekala na Institutu »Jožef Stefan« (IJS).

Glavni namen strokovnih konferenc, ki jih pripravlja Svetovni slovenski kongres, je povezovanje slovenskih rojakov s kolegi v Sloveniji, predstavitev dobrih praks in kroženje znanja. Slovenija se že leta sooča z naraščajočim trendom odhajanja študentov in mladih raziskovalcev v tujino – na kar je Svetovni slovenski kongres opozarjal že na svojih prejšnjih konferencah. Ob tem je pomembno dodati, da je izkušnja študija v tujini izjemna in dobrodošla popotnica, ki mladega človeka prekali in pripravi na resnejšo karierno pot, ki običajno sledi študiju. Bolj zaskrbljujoče je, da se le redki od teh perspektivnih kadrov vrnejo nazaj v Slovenijo. Slovenija bi si morala bolj prizadevati, da bi ta »izgubljeni in v tujini oplemeniteni zaklad« vrnila nazaj v Slovenijo ali pa z njim navezala tesnejše vezi in ga uporabil za napredek Slovenije.

E- zbornik konference

Prenesi

Po pozdravnih nagovorih sta sledili izjemni uvodni predavanji, katerih namen je bil navdušiti mlade s karierno potjo ter izkušnjami prof. dr. Igorja Mekjavića in dr. Vanje Samec. Sledil je tematski sklop o inovativnosti in visoki dodani vrednosti kot predpogojema za uspešen ekonomski razvoj. Govorniki so predstavili zanimive spremembe na področju inovacij v Sloveniji, priložnostih za financiranje inovacij in nekaj nasvetov tistim, ki razmišljajo o razvoj inovacije. Zagotovo najbolj zanimiva za mlade, ki razmišljajo o tem, da bi svojo akademsko pot nadaljevali v tujini, je bila okrogla miza z naslovom »Izzivi študija in kariere v tujini«. Štirje sogovorniki so v sproščenem pogovoru podali svoje izkušnje glede prvega odhoda v tujino, skrbi in pridobivanja štipendije. Sledila sta še dva vsebinsko povezana sklopa »Izkušnje in izzivi vračanja mladih v Slovenijo« ter »Možnosti sodelovanja in vračanja v Slovenijo« v katerih so govorniki iskreno spregovorili iz svojih izkušenj.

Konference se je udeležilo preko 100 udeležencev, od tega pretežno mladi, ki verjetno razmišljajo o nadaljevanju svoje študijske poti v tujini. Upajmo, da bo Slovenija znala prepoznati pomen in vrednost naših rojakov po svetu in bo pospešeno začela delovati v odnosu z njimi proaktivno.

Z nami so bili:

Konferenco so omogočili