Aktualno

Zaključili III. konferenco pravnikov v luči novodobnih tehnologij [Video]

III. Konferenco slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije, ki smo jo v letu 2020 odpovedali, smo zaradi zdravstvenih razmer izpeljali preko spleta v obliki webinarja, s čimer smo dosegli najširši krog udeležencev doslej na konferencah pravnikov. Dogodek je potekal 18. in 19. novembra 2021 pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja. Konferenco smo pripravili v sodelovanju z Novo univerzo, Pravnima fakultetama Univerze v Ljubljani in Mariboru ter Odvetniško zbornico Slovenije.

Na začetku je prisotne na webinarju nagovorila prof. dr. Verica Trstenjak, ki je vodila programski odbor konference. Nekaj pozdravnih besed sta prisotnim kot organizatorja namenila še predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič in rektor Nove univerze, dr. Matej Avbelj. Gostili smo tudi ministra RS za pravosodje, Marjana Dikaučiča ter ministrico RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Heleno Jaklitsch.

dr. Boris Pleskovič in Boštjan Koritnik ob zaključku konference

Tokrat smo imeli tudi čast gostiti predstavnika Evropske komisije, iz Direktorata za pravosodje in potrošnike, gospoda Petra Csonko, ki je izpostavil pomen digitalizacije sodstva v EU, da lahko zagotovimo večjo povezanost EU ter preglednost nad potekom sodnih procesov.

V dveh dneh konference smo prisluhnili zanimivim predstavitvam naših pravnih strokovnjakov iz Slovenije, Švice, Avstrije, Italije, Danske, Nemčije, Luksemburga, Belgije in ZDA. Prisluhnilo jim je več kot 160 udeležencev.

Jože (Joseph) Straus z Max-Planck-Institute v Nemčiji je v uvodnem nagovoru spregovoril o aktualni izzivih za pravo in pravnike. Za dosego poglabljanja in krepljenja EU bi bilo potrebno doseči konsenz skupnih pravnih pravil za spoštovanje človekovih pravic in poiskati kompromise, ki dejansko delujejo v praksi. Brezpredmetno je vztrajati na zapisanih pravnih pravilih, ki se jih nihče ni pripravljen držati.

Konferenca se je lotila štirih tematskih sklopov: Prihodnost EU in predsedovanje Slovenije EU, Pravne možnosti – status Slovencev brez slovenskega državljanstva, Izzivi novih tehnologij v pravu ter Pravo in davki: Kako do učinkovitejšega davčnega sistema. S povečanjem uporabe interneta se vzpostavljajo tudi pravila obnašanja na spletu. Pri tem se Slovenija zavzema za načelo, da je tisto kar je prepovedano v realnem svetu, prepovedano tudi na spletu. Digitalna preobrazba sodstva ter celotne javne uprave je prioriteta Republike Slovenije. Pri tem je seveda zelo pomemben aspekt morebitno poseganje v človekove pravice, ki zahteva dodatne in nove pravne norme, tako v okviru EU, kot tudi v državah članicah. Predavatelji so spregovorili tudi o pravnih možnostih statusa Slovencev brez slovenskega državljanstva, ki bi, obogaten z ekonomskim in političnimi pravicami, lahko bil precej bolj zanimiv.  Zadnji sklop konference se je ukvarjal s potrebno prenovo slovenskega davčnega sistema. Poenostavitev davčnega sistema že poteka in tudi daje prve rezultate (oddaja enega REK obračuna mesečno, uvedba enega plačilnega računa,…). Razmerje v poznavanju davčnih vsebin, ki je izrazito na strani davčnega organa, terja, da le ta izvršuje načelo gotovosti, seznanjenosti in pomoči, ter da daje zavezancem pojasnila o izpolnjevanju njihovih obveznosti. Zato je potrebno iskati pot do davčne uprave, ki je odprta, strokovna in čim bolj prijazna do davkoplačevalcev.

Za nami je prva konferenca, ki je bila v celoti izvedena preko spletne platforme. Zahvaljujoč sodobnim tehnologijam, smo se lahko kljub razmeram zbrali in izmenjali mnenja in izkušnje in tako obogatili pravno in splošno javnost z novimi pogledi na aktualne teme. Vseeno pa si najbolj želimo to, da bi se na naslednji konferenci lahko zopet srečali v živo in na ta način povezovanje znatno obogatili.

Vsem sodelujočim v programu in tehnični službi se iskreno zahvaljujemo, da so s svojo strokovnostjo in srčnostjo obogatili program srečanja in pripomogli k večjemu ugledu naše konference.

Vabljeni k branju zbornika predavanj, ogledu fotografskih utrinkov ter videoposnetkov z dogodka. Pa nasvidenje naslednjič!