Aktualno

Zaključno srečanje članov Slovenske konference SSK

V četrtek, 15. decembra 2022, smo v poznih popoldanskih urah  pripravili zaključno srečanje članov Slovenske konference SSK. Potekalo je v naših prostorih na Linhartovi 13 za Bežigradom v Ljubljani.

Ob začetku je pozdravila predsednica Slovenske konference, Jelena Malnar in se vsem zahvalila za izkazano zvestobo in pomoč v iztekajočem se letu 2022. Himno Slovenske konference Slovenec sem je izvedel vokalni kvartet v sestavi: Toni Rajk, Matej Primožič, Matjaž Prah in Boris Rener. Sledilo je odprtje razstave dr. Edvarda Kobala z naslovom Klic slovenskih gor – njegovih 11 akrilnih slik je posvečenih 150. obletnici Fanny Susan Copland. Bila je britanska jezikoslovka, prevajalka in literarna ustvarjalka, ki je povezovala slovenske ljudi z britanskimi na področju kulture, znanosti in alpinizma. Prvi akril prikazuje Fanny Susan Copland pod Triglavom, ostalih 10 pa nas popelje skozi simbolni prikaz Triglava v različnih letnih časih. Tople in močne barve pričarajo prijetno vzdušje.

Prejemniki zlatnika ``Slovenski tolar``

Pesem Tam, kjer pisana so polja je uvedla svečani vrhunec večera – podelitev najvišjih priznanj Slovenske konference SSK – zlatnikov zaslužnim posameznikom, ki si prizadevajo ohranjati in krepiti narodno zavest pri rojakih doma in po svetu ter s svojim delom podpirajo delovanje Slovenske konference in Svetovnega slovenskega kongresa. Za svoje delo so zlatnik na prireditvi prejeli: mag. Andrej Bručan, dr. Janez Dular, ddr. Marija Stanonik, dr. Edvard Kobal, Andrej Rant in Hugo Šekoranja.

Ob prejemu zlatnika je Andrej Rant prebral svojo pesem Domovina, dr. Janez Dular pa je ob prejemu opozoril na pomembnost osamosvojitve Slovenije in nesprejemljivost združitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja za novejšo zgodovino v nov javni zavod. S pesmijo Oj, Triglav moj dom smo sklenili uradni del srečanja.

Sledila je zdravica Slovenski konferenci SSK, druženje in prijetno kramljanje za mizo. Ob prihajajočih prazničnih dnevnih in koncu leta smo si izrekli božična voščila in novoletne želje v upanju, da bo prihajajoče 2023 vsa tako dobro kot je bilo leto 2022.