Aktualno

Zlato in biseri iz srebrne dežele pod Južnim križem

V četrtek, 9. februarja 2023, sta knjigo Zlato in biseri iz srebrne dežele pod Južnim križem v Galeriji Družina v Ljubljani predstavila avtorica akad. ddr. Marija Stanonik in mag. Aleksander Igličar. Oba sta opisala, tudi čustveno, svoje potovanje v Argentino, med slovenske rojake, kjer sta doživela pristen odnos do domovine in slovenstva. Tudi med poslušalci je bilo precej potomcev nekdanjih beguncev, ki so v daljni Argentini našli zavetišče in varnost pred komunističnim nasiljem.

V knjigi je Marija Stanonik, ki je leta 2018 obiskala Slovence v Argentini, strnila 70-letno zgodovino te slovenske skupnosti, kar predstavlja pomemben vir informacij za vse, ki se s tematiko slovenske diaspore ukvarjajo profesionalno ali ljubiteljsko. Prav tako knjiga predstavlja pomemben nadaljnji kažipot za tiste, ki bi želeli poglobljeno spoznati slovenske rojake v Argentini. Močno povezani med seboj so uspeli ustvariti in obdržati organizirano šolstvo, ohraniti versko življenje in slovenski jezik.

Knjiga je v celoti barvno tiskana in ima 320 strani. Možno jo je kupiti v knjigarnah po Sloveniji (od 22. februarja naprej) in v pisarni SSK.