Aktualno

Globalno gospodarstvo v času pandemije in po njej [video]

V okviru cikla predavanj 2020 – Uspešni Slovenci po svetu, smo v petek 18. septembra 2020, uspeli izpeljati prvo letošnje predavanje. V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani smo pripravili zanimivo predavanje dr. Igorja Cesarca, ki ga je povezoval in sooblikoval red. prof. dr. Mojmir Mrak.

Kdo je dr. Igor Cesarec?

Dr. Igor Cesarec je podpredsednik na oddelku za globalne ekonomske raziskave pri ameriški banki Citigroup v New Yorku. V preteklosti je delal v investicijski banki Morgan Stanley v Londonu, raziskovalno pa se je udejstvoval v organizacijah kot so International Monetary Fund (IMF), National Bureau for Economic Research (NBER) in Harvard University. Dr. Cesarec ima doktorat iz ekonomije iz univerze New York University (NYU), za katerega je prejel nagrado Macrofinancial Modeling Fellowship s strani University of Chicago. Magistrski študij iz ekonometrije in matematične ekonomije ter dodiplomski študij iz ekonomije je opravljal na London School of Economics (LSE). Poleg službenega udejstvovanja pa se že 16 let ukvarja s povezovanjem Slovencev v tujini, s poudarkom na mladih in izobraženih. Je ustanovitelj in častni predsednik Društva v tujini izobraženih Slovencev – VTIS in član Sveta Vlade RS za Slovence po svetu.

dr. Igor Cesarec, ZDA

Glavni poudarki

V predavanju je predstavil ekonomske posledice, ki bodo sledile pandemiji in karantenskim ukrepom. Na osnovi sestavljenega modela projekcije je prikazal krčenje globalne gospodarske rasti, poleg tega pa je ponudil tudi predvidena krčenja po posameznih državah. V projekciji je prikazal tudi predvideno povrnitev BDP-ja globalnega gospodarstva na nivo kot je bil pred pandemijo kar naj bi se zgodilo nekje v drugem kvartalu leta 2021, ob uresničitvi »črnega scenarija« šele okrog leta 2022. Posamezna gospodarstva naj bi ta nivo dosegla že prej – med temi je Kitajska, ki naj bi nivo dosegla že konec tega leta.

Na drugi strani je skupina držav Latinske Amerike, ki se bodo na enak nivo povrnile šele do leta 2023. Povečan je vpliv negotovosti investicij kar vpliva na ekonomske odločitve tako posameznikov kot organizacij. Okrevanje bo različna tudi glede na sektorje. Pričakovati je hitrejšo vzpostavitev proizvodnih dejavnosti, kjer je lažje zagotoviti potrebnim ukrepom, težje bo v turističnih panogah. Prav tako bo upočasnjeno vzpostavljanje trga delovne sile. Za primer je podal ZDA, kjer so v zadnjih mesecih res odprli milijon novih delovnih mest, vendar pa so ZDA ob začetku pandemije odpustile 20 milijonov ljudi. Po koncu predstavitve sta dr. Cesarec in dr. Mrak odgovorila še na nekaj zanimivih vprašanj iz občinstva.

Predavanje smo tudi predvajali v živo preko našega kanala na YouTubu, posnetek pa je na voljo za ogled spodaj.