Aktualno

Obisk rojakov v Benečiji

V petek, 11. oktobra 2019, smo se odpravili na obisk k rojakom v Benečiji. Na meji z Italijo nas je pričakal Karlo Bresciani, predsednik Konference za Italijo, ki nas je vodil po Beneški Sloveniji.

Najprej smo se odpeljali v Čedad (Cividale del Friuli), kjer smo se sestali s predstavniki slovenskih organizacij v Čedadu. Najprej nas je sprejela predsednica Kulturnega društva Ivan Trinko, gospa Iole Namor, nato pa sta nas pozdravila še urednik časopisa Novi Matajur, gospod Miha Obit in urednik časopisa Dom Luciano Lister.

Po srečanju smo malo okrepčali, nato pa se z avtobusom odpeljali v vas Mašera (Masseris), tam nas je sprejela Luisa Battistig, pesnica in predsednica Planinske družine Benečije. Spremljala nas je na ogledu etnološke zbirke Muzeja varha Matajura in stare kovačije družine Dus. Nato smo se odpravili še v Špeter Slovenov (San Pietro al Natisone), kjer nas je sprejela gospa Marina Chernetig, nato smo se srečali s predsednikom ISK, Giorgio Banchig-om in Davidom Klodičem, sedanjim ravnateljem dvojezične šole. Pogovoru je sledil krajši kulturni nastop učencev Glasbene šole, pred odhodom domov pa smo se okrepčali še z lokalno specialiteto gubanco.