Aktualno

Obisk rojakov na Tržaškem

V okviru projekta Slovensko obrobje in v  sodelovanju s Knjižnico Dušana Černeta, smo organizirali obisk rojakov na Tržaškem.

V ponedeljek, 7. maja 2018, se nas je nekaj več kot dvajset iz Ljubljane odpeljalo proti Trstu. Na meji smo se srečali z Ivom Jevnikarjem, novinarjem in nekaj časa tudi glavnim urednikom slovenskega programa RAI, ki nas je popeljal najprej na Repentabor, kjer nam je predstavil zgodovino tega kraja, ki je večinoma še vedno slovenski, vendar pa je sestava prebivalstva vedno manj slovenska. Ogledali smo si cerkev z obzidjem, ki je nudila zatočišče pred madžarskimi vpadi, od tamkajšnjega župnika pa smo izvedeli marsikaj o obdobju poitalijančevanja in sedanjem stanju slovenske skupnosti na tem področju. Po nekaj več kot uri postanka na Repentaboru smo pot nadaljevali proti Dragi pri Trstu, kjer smo se ustavili na malici, nato pa se spustili v mesto Trst, kjer smo si ogledali nekdanji Narodni dom, novo slovensko knjigarno in Tržaško knjižno središče ter ohranjeno židovsko sinagogo pred domicilom slovenskih organizacij na Ulici Donizzeti 3.

Tu ima svoje »zatočišče« kar nekaj slovenskih organizacij: Knjižnica Dušana Černeta, Slovenska prosveta, MOSP, Slovenski kulturni klub, Društvo slovenskih izobražencev, Mladika, Novi glas, Zveza cerkvenih pevskih zborov… Zanimiva hiša, s še bolj zanimivim starinskim dvigalom, ki je nekatere od nas popeljalo do nadstropja v katerem se nahaja knjižnica Dušana Černeta. Tam nas je pričakala knjižničarka Lučka Kremžar De Luisa. Skupaj z Ivom sta nas seznanila s knjižnico, ki obsega tudi precejšnje število unikatnega slovenskega gradiva, kar je izjemno za knjižnico, ki deluje na tako majhni kvadraturi. Preselili smo se v Peterlinovo dvorano, kjer je gospa Lučka pripravila nekaj razstavnih vitrin s primerki slovenskih revij in časopisov, ki so jih rojaki izdajali v tujini. Katoliški misijon je tako izhajal najprej v Ljubljani, med vojno v Rimu, nato se je izdaja prekinila, potem spet v Buenos Airesu in Ljubljani. Za uvod v predstavitev, ki naj bi obeležila 70-letnico začetka izhajanja časopisov, revij in knjig med Slovenci, ki so se v letih 1947–48 preselili iz begunskih taborišč, je Aleksij Pregarc prebral pozdravni pismi, ki sta ju Zorko Simčič in France Pibernik namenila udeležencem srečanja. Prisotne je v imenu NUK-a nagovorila tudi Helena Janežič, ki je med drugim omenila, da je v begunskih taboriščih v letih 1945 do 1948 izhajalo več kot osemdeset časopisov, izšlo pa je tudi okrog petsto knjižnih izdaj. Dogodka se je udeležilo nekaj več kot 40 slušateljev, ki smo se po končanem predavanju še malo družili, nato pa smo se že morali vrniti na avtobus, ki nas je odpeljal proti Ljubljani.