Aktualno

Glasbeniki so pomembni ambasadorji matične Slovenije po svetu

V petek 23. septembra 2022 je v atriju ZRC SAZU v Ljubljani potekala III. Konferenca slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije, ki jo je Svetovni slovenski kongres (SSK) organiziral v sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU in Glasbeno matico Ljubljana, ki v letu 2022 praznuje 150. letnico svoje ustanovitve. Strokovne konference so namenjene navezavi in krepitvi stikov ter izmenjavi izkušenj slovenskih glasbenikov, ki delujejo izven Slovenije in/ali v matični domovini.

Za začetek…

Uvodoma so udeležence pozdravili dr. Boris Pleskovič, predsednik SSK, gospod Matej Arčon, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter gospod Peter Baroš, svetovalec na Ministrstvu za kulturo. Nato je sledil pozdravni nagovor častnega pokrovitelja srečanja akad. prof. dr. Petra Štiha in krajši umetniški program komorne zasedba Orkestra Slovenske vojske.

Komorna zasedba Orkestra Slovenske vojske na uvodni slovesnosti. Foto: Metod Perme

Uvodno predavanje sta pripravili Veronika Brvar, predsednica Glasbene matice, in dr. Mojca Kovačič, predstojnica Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, ki sta pripravili pregledno predavanje o dejavnosti in pomenu enega najstarejših kulturnih društev na slovenskih tleh – Glasbene matice Ljubljana. Svečano priložnost smo izkoristili za podelitev zlatnikov. Priznanji zaslužnim članom ob 30. letnem delovanju SSK sta prejela prof. dr. Jadran Lenarčič in prof. dr. Dušan Povh.

Med glasbo, poslom in diplomacijo

Prvi tematski sklop, z naslovom »Glasba in posel«, je vodil Tomaž Simetinger. Gal Faganel, Maja Cerar, Klementina Milošič in Jernej Bervar – vsi še vedno aktivno delujejo v ZDA na področju glasbe z izjemo gospoda Faganela, ki se je iz ZDA vrnil v Slovenijo in deluje sedaj v Sloveniji kot profesor na Akademiji za glasbo. Vsi so izpostavili pomemben segment izobraževanja glasbenikov, ki je v Sloveniji zapostavljen, v ZDA pa močno poudarjen – ovrednotenje, promocija in trženje glasbene umetnosti.

V sklopu »Glasba in diplomacija« so spregovorili Jan C. Henneman, prvi veleposlanik Nizozemske v Sloveniji,  Tone Kajzer, veleposlanik Slovenije v ZDA, Valentin Inzko, avstrijski diplomat in Tina Žardin, harfistka, ki živi in deluje na Dunaju.  Vsi so izpostavili pomen kulturne diplomacije, ki jo je potrebno negovati in vedno krepiti. Slednje sicer za Slovenijo predstavlja problem zaradi omejenih resursov, vendar pa se da z vztrajnostjo in s trudom marsikaj nadomestiti.

Naši glasbeniki doma in po svetu

Tretji razdelek predavanj »Bogate glasbene poti« je postregel z izjemno uspešnima zgodbama Slovenskega okteta in Ansambla bratov Avsenik ter zanimivega mednarodnega projekta Giuseppe Tartini, ki odpira priložnosti kulturnemu turizmu.

Zadnji sklop »Mladi talenti« je potekal v obliki okrogle mize na kateri so sodelovali Elvira Hasanagić, Lucija Krišelj, Iztok Hrastnik, Jaka Mihelač in Ema Bajc. Govorniki delujejo v priznanih glasbenih hišah v Nemčiji Švici in Avstriji. Skozi pogovor so si bili enotni, da je glasbena izobrazba pridobljena v glasbenih šolah v Sloveniji na precej visokem nivoju in so zato zlahka nadaljevali kariero v tujini. V Sloveniji pa manjka sistemski pristop države na vseh nivojih, ki bi državljane usmerjal v »glasbeno razgledanost« kot to počnejo v Avstriji, Nemčiji in/ali Švici.

Glasbena Ljubljana in koncert

Sledil je vodeni ogled po znamenitostih Ljubljane, ki so zaznamovale glasbeno zgodovino mesta in vplivale na sedanjo vpetost Ljubljane v glasbeno kulturo. Ob 20.00 uri je sledilo sklepno dejanje celotnega srečanja: Koncert slovenskih samospevov o 150. obletnici ustanovitve Glasbene matice Ljubljana.

Konferenca je izpostavila nekatere talentirane Slovence, ki so s svojim glasbenim ustvarjanjem dosegli zavidljive uspehe in so pomembni ambasadorji matične Slovenije po svetu. Celotnega srečanje, skupaj z večernim ogledom in koncertom, se je udeležilo dobrih sto udeležencev.

Častni pokrovitelj

Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, akad. prof. dr. Peter Štih

Soorganizatorji

Glasbena matica Ljubljana | Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU

Konferenco so omogočili

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu | Glasbena matica Ljubljana | Znanstvenoraziskovalni inštitut SAZU