Aktualno

Ptice na Slovenskem - Sonja Snoj

Svetovni slovenski kongres je v sredo, 4. decembra 2013 v svojih prostorih odprl razstavo Sonje Snoj, Slovenke rojene v Argentini. Odprtje razstave »Ptice na Slovenskem« je glasbeno obogatila njena hčerka, violinistka Veronika Snoj. O značilnostih slovenskih ptic je na kratko spregovoril naravovarstvenik Ivan Esenko.

Sonja Snoj je študirala v Asociación Biblioteca de Mujeres v Buenos Airesu, kjer je diplomirala kot arhitektka za notranjo opremo. Med študijem se je seznanila z veliko različnimi tehnikami risanja, da bi lahko svoje ideje in načrte prikazala na papirju.

Od takrat so čopiči, akvarele, tempere, akrilne barve, tuš, laki in papir postali njeni zvesti spremljevalci. Sodelovala je s slovenskimi ustanovami v Buenos Airesu pri poučevanju in pripravah scen raznih otroških gledaliških predstav.

Ob tem je hkrati po naročilu ustvarila zbirko ptic, ki bivajo v Avstraliji, v izdelavi pa ima tudi zbirka ptic, ki bivajo v Argentini. Odprtja se je udeležilo preko 60 ljubiteljev ptic in slikarstva.

Sčasoma je razvila svoj minimalistični stil. Pred dobrim letom je njeno pozornost pritegnil svet kril in osredotočila se je na realistično risanje ptic. Riše s tušem in jih nato pobarva z akvarelnimi barvicami. Za motiv Izbira ptice, ki gnezdijo v Slovenijo in nas tako ozavešča o neprecenljivem zakladu, ki ga nam podarja naša domovina.