Aktualno

Razstava Andreje in Marjetke Dolinar [video]

V četrtek, 1. oktobra 2020, smo v okviru praznovanja 30. obletnice ustanovitve Slovenske konference SSK, v novih prostorih na Linhartovi cesti 13 pripravili razstavo Andrejke in Marjetke Dolinar. Obe sta slovenskega rodu in sta odraščali v Argentini, kjer sta se tudi akademsko izobrazili v slikarstvu. Prvo razstavo sta pripravili v Slovenski hiši v Buenos Airesu. Prelomna razstava, ki jima je pomagal v slikarskem preboju v Argentini pa je bila v Centro cultural San Martin v Buenos Airesu. V Sloveniji sta prvič razstavljali prav 25. junija 1991 v Škofji Loki. Po osamosvojitveni vojni sta z razstavo gostovali še v Mariboru in Kranju. Leta 1992 se je Marjetka preselila v Slovenijo, Andrejka pa je ostala v Argentini.

Razstavo sestavljata dva triptiha – dve zaključeni enoti treh slik pomladanskega cvetja. Marjetka je triptih povezala preko kontur, ki se na prvi sliki začnejo, preko roba nadaljujejo na drugi in zaključijo na tretji. Pomladansko cvetje z značilno modro barvo argentinskega neba je odslikava večne pomladi.  Andrejka motiv nadaljuje na svojih slikah z upodobitvijo šopov rož. Spodnji del oz. podlaga je razdeljena na tri segmente. Rože na sliki so marjetice pomešane s sončnicami kar nakazuje na čas poletja in zgodnje jeseni.

Skupaj triptiha ustvarjata dodatno razsežnost – prvih 5 slik predstavlja 5 kontinentov na katerih živijo slovenski rojaki, zadnja pa Svetovni slovenski kongres in Slovenijo domovino in povezanost vseh Slovenk in Slovencev po svetu. Marjetkin pomladni triptih predstavlja nov začetek, preporod in razcvet Svetovnega slovenskega kongresa. Andrejkina kompozicija nadaljuje z zorenjem, dozorevanjem in obroditvijo sadov ob 30 letnici ustanovitvi Slovenske konference SSK. Avtorici razstave sta postavitev razstave posvetili spominu na pokojne predsednike Svetovnega slovenskega kongresa.