Aktualno

Srečanje gospodarstvenikov slovenskega rodu iz domovine, iz zamejstva in po svetu

Prvo srečanje gospodarstvenikov slovenskega rodu iz domovine, iz zamejstva in po svetu je potekalo med 21. in 23. septembrom 1999. Tridnevno dnevno srečanje je potekalo v Ljubljani in Kopru.

V torek, 21. septembra 1999, so goste najprej pozdravili predsednik SK SSK Danijel Starman, predsednik SSK dr. Jože Bernik, minister za ekonomske odnose in razvoj dr. Marjan Senjur, generalni direktor Luke Koper Bruno Korelič in državna sekretarka Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Mihaela Logar.

Sledilo je uvodno predavanje dr. Andreja Bajuka z naslovom Lastno gospodarstvo – jamstvo za obstoj, ki si ga lahko preberete v spodaj priloženi datoteki. V tem dnevu so se razvrstili še naslednji sklopi:

Slovenski gospodarstveniki iz vsega sveta s predstavniki SSK

  • Ekonomski odnosi s tujino
  • Okrogla miza o zavarovanju mednarodnih poslov, s poudarkom na zavarovanju izvoza in investicij
  • Predstavitev slovenskih gospodarskih združenj in podjetij v zamejstvu

Večer smo zaključili v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, kjer je predsednik GZS mag. Jožko Čuk predstavil možnosti sodelovanja in povezovanja slovenskih podjetnikov ter posameznikov izven Slovenije.

Drugi dan srečanja so se na programu razvrstili naslednji tematski sklopi:

  • Predstavitev slovenskih gospodarskih združenj in posameznih slovenskih podjetij po svetu
  • Okrogla miza: Predstavitev možnosti vlaganj v drobno gospodarstvo in turizem s poudarkom na turistični ponudbi podeželja
  • Okrogla miza: Predelava industrijskih odpadkov elektronske industrije – nova gospodarska panoga.

Zadnji dan srečanja, v četrtek, 23. septembra 1999, so se udeleženci udeležili predstavitve in strokovnega ogleda Luke Koper.

Pred začetkom srečanja smo izdali tudi zbornik z izvlečki predavanj sodelujočih, ki si ga lahko ogledate v prostorih SSK v Ljubljani.